České stránky o hře Total Influence Online

Šachty - taktiky pro bitvy bez nočního vidění a vrhačů

19.12.2010 15:01

Taktika pohybu a boje v šachtě:

Tip 1:
Ať zvolíte na šachtě jakoukoli činnost, v první řadě si aktivujte battlelog. Jeho výpis vám může mnohdy výrazně napomoci. Pokud  se například raider nesetká po vstupu do šachty s mutanty, je pravděpodobné, že se ocitl u vchodu v části, kterou jste již  prošli. Z bojů pak můžete usoudit nejen na sektor mapy, ale z jednotlivých útoků i složení a sílu postav soupeře. Pokud uvidíte  třeba 5 útoků mobů na stejnou postavu, můžete očekávat buď její poranění anebo aspoň sežrané lékárničky. Zároveň si můžete udělat  i bilanci spotřeby munice u soupeře.

Tip 2:
Pokud jste až dosud hráli s jedinou postavou, možná jste na ně ani nenarazili, na šachtě vám však "horké" klávesy nejen pomohou  ušetřit drahocenný čas, ale uchrání vás i před fatálním ukliknutím při sklouznutí kurzoru/otřesu myši. Nejdůležitější klávesou  pro vás bude tabulátor, kterým se přepíná mezi postavami. Pro začátek se vždy snažte, mít již během tahu soupeře přepnuto na  postavu, se kterou míníte ve svém tahu začít hrát jako první.
Následně může dojít, a obvykle i dochází, k velkému přepínání mezi postavami, protože pořadí útoků je velice důležité a krom  používaných zbraní/postav se samozřejmě odvíjí i od způsobeného poškození - váš postup se může dramaticky lišit poté, co první  útok bude kritický či naopak minete spasem z kroku. Prst na Tabu bývá rozhodující.

Mimochodem, po spuštění šachet přestala fungovat klávesa "N" a funkce centrování na postavu již zvládne pouze TAB.

Tip 3:
Nebezpečný protivník je čas. Limit 60 sekund je poměrně krátký. Zvláště když nejste na hru více postavami zvyklí. Pokud navíc máte v jednotce šreka, ztrácíte dost času i jeho rozvláčným pohybem. Jednotka tří šreků by tak vyžadovala opravdu bleskurychlé rozhodování a zároveň stabilní připojení bez lagů. Není nic horšího, než skvěle takticky rozehrátá bitva, kde ztratíte  postavu/hru jen kvůli tomu, že jste nestihli dokončit svůj zamýšlený plán.
Poznámka: Rychlost pohybu postav je možné upravit přímo v klientu (ruční editací odpovídajícího configu). Upravený soubor je ke stažení v blogu.

 

Tip4:
K vítězství není nutné, alespoň prozatím, nalézt a vytěžit všechny vrty! Pokud tedy máte slabší postavy (ať level nebo nosnost), seberte pouze to, co pohodlně unesete a mažte k východu co možná nejdříve. Platí pro těžbu i nájezd.

Pokud patříte mezi hrstku šťastlivců, kteří si mohou volit čas hraní, můžete využívat i vln ve hře. I na šachtách platí, že nejlehčí hraní je ve špičkách, kdy je na serverech spousta slabších hráčů. Naopak pozdní večery bývají tuhé, protože hrají převážně závisláci se spoustou odehraných hodin a samozřejmě platící, kteří konečně přestali vydělávat a dostali se ke hře.
Další zajímavou dobou jsou časy po 02:00 ráno (4:00 v Moskvě), kdy je naopak na serveru minimum lidí a na nejvyšších levelech můžete pro změnu být na šachtě i sami.

Tip5:
Pokud narazíte na nedostupný vrt, nebudete moct sejmout vrták, vrtná souprava nebude těžit a ukazovat pouze stále stejné množství či některý z dalších bugů, opusťte daný sektor šachty. Vzdalte se postavami alespoň tak, aby problematické místo leželo mimo viditelnou oblast všech vašich postav. Odklikněte konec tahu a v dalším se můžete vrátit. Většinou je již vše v pořádku. Pokud narazíte na tužší zádrhel, opakujte odchod a namísto konce tahu si na odlehlém místě rovnou restartujte klienta. Po znovupřipojení by mělo 99% chyb zmizet :D.
Největší problémy způsobují vrty, zdá se, že je tam nějaký zádrhel s animacemi či zvuky. Na slabších počítačích (hlavně NTB s horší GK) dochází v oblastech vrtů k citelnému zpomalení, kousání hry a občas i zamrznutí.

Tip6:
Pokud zlikvidujete všechny mutanty i soupeře, můžete šachtu opustit (samozřejmě s nějakými krystaly), kterýmkoli = nejbližším východem. Jako nájezdník můžete použít i výtah, jako těžař všechny vstupy raiderů.

__________________


Taktika pohybu a boje v šachtách závisí ve značné míře na viditelnosti a počtu postav. Tři postavy jsou pro pohodlné hraní  nezbytné, jinak bude vše obtížnější. Šrek s helmou/pes značně zvýší nebezpečnost vaší jednotky, jak pro mutanty, tak pro soupeře.

Doporučuji zahájit pohyb systémem 9+6, pokud máte vpředu šreka/psa, pak stačí 10+4/13+4 kroků. Znamená to x kroků vpřed + y  zpátky. Důvodem je chování mutantů v šachtě. Jakmile vstoupíte do jejich zorného pole (pravděpodobně 15AB), nijak netaktizují a  neprodleně vyrazí rovnou k vám. Při nedostatku AB na útok dojdou pouze těsně k vaši postavě a vyčkají na váš příští tah. Pokud  tedy žádného nespatříte a na konci tahu uděláte 6 kroků zpět, měli byste se dostat do bezpečné vzdálenosti 11 polí od kohokoli,  kdo byl mimo váš obzor.

První kontakt se soupeřem bývá na šachtách často rozhodující. Při malé viditelnosti leckdy dojde ke kontaktu prvními kroky tahu a  pokud má jeden z hráčů možnost okamžitě po setkání použít k útoku třeba 40AB, další vývoj bitvy to obvykle notně poznamená.  Bohužel okamžik a místo setkání si příliš naplánovat nemůžete a trochu tak vzrůstá riziko porážky i proti slabšímu, ale šťastnějšímu hráči.

Ideální případ, rychle odhalený vrt hned u výtahu. Mapa typ 2.

Těžba.:
 

Jednodušší varianta pro získání krystalů.

Opustit šachtu můžete až po započetí těžby, ovšem pokud u sebe nemáte aspoň 1 krystal, prohráváte.

Po šachtě se pohybujte stejnými trasami. Pokud dojdete k vrtu v dolním rohu, nesnažte se k výtahu vracet prostředkem šachty –  nalákate na sebe další mutanty. K tomu abyste se dostali do zorného pole číhajícího moba mnohdy stačí jediný krok stranou od  dříve použité cesty.

Skupinu držte vždy pohromadě a postupujte pouze jedním směrem, na křižovatkách tedy prozkoumávejte jednotlivé odbočky postupně.  Vyhnete se tak hromadnému útoku mutantů z více směrů naráz.

Snažte se objevit co nejméně mutantů - o to více jich zbyde na nájezdníka.

Nevyrážejte do šachty širokou prostřední chodbou, a pokud ano, držte své postavy pouze u jedné strany. Jinak můžete během 1-2  tahů nalákat moby z poloviny mapy. Naopak, pokud se snažíte o rychlé vyčištění dolu a máte v jednotce M60 a šreka s kladivem, pak  je nejlepší vyrazit po obou stranách středu a ještě nakukovat do všech odboček - nezapomeňte být na konci tahu v obranném  postavení :D.

Při prvním průchodu úzkými uličkami (šířka 1 pole) doporučuji dopředu dát šreka či psa anebo postavu s největším armorem.  Nejbezpečnější způsob průchodu takovou uličkou, je skončit tah u jejího počátku a v následném tahu vysunout postavu o pár polí na  druhé straně a vrátit se až nazpět k ústí - ideálně tak, aby všechny postavy mohly zasáhnout případného mutanta naplno (pokud  tedy máte třeba AK a šreka se štítem, tak minimálně tyto dvě postavy by měly mít neblokovaný kontakt s posledním volným polem  uličky).

Velký pozor si dávejte na ukončení tahu v uličce, prostupu mezi vozíky či jiném snadno zablokovatelném místě! Autoři stále  posilují AI a prvotní snahou mutantů, je vás zablokovat kdykoli je to možné.

V otevřeném prostoru se pak skupina může přesunovat ve tvaru T/V, dvě silněji pancéřované postavy vpředu pozorují a stahují se  nazpět ke třetí - tou je odlehčený nosič. Ten si navíc může hned od počátku co nejvíce odlehčit střelbou, ušetří tak munici oboum  hrotům, kteří jej budou krýt po cestě mezi vrty a zpět.

Při bitvě vždy soustřeďte útok na jednu postavu, pokud vám na další nezbývá dostatek AP (k jistému zabití), raději ustupte.  Ušetříte tak své postavy (krit je mrcha), lékárničky i zbroje/opravy. V dalším tahu budete moci opět soustředit palbu a nebudete  zbytečně stahovat pošramocenou postavu, případně celou jednotku před dotírajícími mutanty/soupeři.
S mutanty volíme nejbližší anebo nejnebezpečnější postavu, u nájezdníka/horníka se v první řadě soustřeďte na šreka či psa. Při  boji se soupeřem (hráč a nikoli AI) využijte i zvýšení viditelnosti a poslední ránu se pokuste dát průzkumníkem.

Můžete zvolit i variantu čekání na nájezdníka. Seberete vrták (nebo jen otevřete bednu) a namísto započetí těžby se ukryjete  poblíž výtahu. Jakmile naskočí raider, sledujete jeho postup na battlelogu a chystáte se na střet. Náboj do USP, položený na  vhodném místě, někdy dokáže divy :D.

Pokud vidíte, že Raider je silný, snažte se přibrzdit jeho postup a klidně i obětujte postavy, které kryjí odchod nosiče s  výtěžkem. Jakmile důl opustí postava se soupravou obsahující alespoň 1 krystal, vyhráváte (na ostatních postavách již nesejde).

Pokud nájezdníka porazíte, můžete postupně zlikvidovat i mutanty (ideálně jednotlivě). Důl je pak na cca 20tahů (odhad) jen váš a nosič soupravy může veškeré své vybavení předat postavám v jednotce - pozor neodkládejte nic na zem ani do bedny!!

Opak prvního obrázku, stejný typ mapy.

Nájezd.:

Pokud vás hned po sestupu neotravují mutanti, pak jste se pravděpodobně ocitli v části, kterou již prošel horník. Můžete tedy buď vyrazit směrem k předpokládaným vrtům (a riskovat, že horníka minete a on uteče) anebo klasicky přímou cestou k výtahu. Neměnné  umístění výtahu vám dává šanci zablokovat únikovou cestu těžaři. Postup k výtahu by měl být poměrně razantní, případné mutanty  útočící z opačného směru nechte klidně za zády a utíkejte co nejrychleji kupředu. Horník mohl vyrvat vrták ihned po vašem příchodu a je již na cestě.

Mutanty můžete táhnout za sebou. Riskujete sice, že vás nakonec napadnou jak mobové, tak těžící soupeř, ale zase neztrácíte čas.  Když se budete 2-3 tahy zdržovat likvidací mutantů, soupeř často stačí utéci.
Navíc je možné využít mutantí radar a přeposlat je na postavu soupeře. Pokud odhalíte jeho postavení, postačí vám zamanévrovat  tak, abyste na konci svého tahu zanechali věrné mutanty o cca 2 kroky blíže soupeři než vašim postavám. Když to dokážete o 5  kroků, pomohou vám dokonce okamžitým útokem, v takové chvíli je radost číst battlelog (pokud nemáte přímý výhled na souboj) a  možná i trochu škoda, že chybí chat :D.

Pokud objevíte soupravu, můžete ji ukrást a zmizet. Jakmile důl opustí postava se soupravou obsahující alespoň 1 krystal, vyhráváte (na ostatních postavách již nesejde).

Pokud porazíte horníka a souprava je již v chodu, ověřte si, že není "zaseklá" a opravdu těží a krystaly se přemisťují do soupravy. Jinak je ji nutné z vrtu vyjmout a opět umístit.

Pokud zlikvidujete horníka i všechny mutanty, dejte si pozor na odpočet a předčasné ukončení hry. Máte zhruba 10-15 tahů (odhad) na dotěžení a opuštění dolu. Pokud chcete těžit v klidu, snažte se jednou postavou hrát s mutantem obíhačku. Když se náhodou objeví ještě další mob, můžete ho přidat k obíhání anebo jednoho z nich rovnou zabít.

Podle opakovaného vyjádření různých moderátorů počet tahů není omezen - tzn všechny ta předčasná ukončení jsou bugy....no potěš ).
__________________

Volba zbraní a vybavení


Volba zbraní dle specializací vašich postav.

Zbraně volíme i s ohledem na plánovanou činnost. Raider si tak bere zbraně účinné hlavně proti soupeři, horník může volit zbraně více zaměřené proti mutantům.

Vybíráme hlavně zbraně s dobrým poměrem mezi hmotností a účinností, podstatná je spotřeba munice. Sekundární zbraně hasák/mačeta/pistole/nůž, hodí se i když na ně nemáme skill - šetří nám munici i zbytečné opotřebení dražších zbraní (proti mobům 4-6 mi leckdy na dorážku stačí i ruce).
U automatických zbraní můžete například s klidem zapomenout na UZI, který má sice krásné 3AP, ale pro šachty naprosto nevyhovující spotřebu munice. Pokud máte trojici lidských postav, pak horníkům namísto výborné M4 (4 náboje na dávku jsou super) doporučuji AK či VAL. Při průchodu šachtou budete totiž mnohem častěji čelit útokům z těsné blízkosti, a tam vám AK poslouží mnohem lépe. Raider asi více ocení M4, protože se s horníkem střetne zblízka pouze zřídka. Většinou neustále sleduje jeho záda v dáli :).
V úvahu připadá i Famas (+lehký,-dostřel) a P90 (+AP, -dostřel a příliš drahá munice).
Kvůli častému boji zblízka nemá cenu brát Grozu (vyjma granátníků).

Dalekonosné zbraně mají značný význam hlavně, když máte možnost předsunout nějakého pozorovatele. Z jednoraných je asi nejlepší volbou SKS, která se v nouzi dá použít i z kroku. Navíc je nejlehčí. Z těžkých pušek pak ještě SVD.
Jinak standardní dvojice VSS/AUG, kde asi záleží hlavně na osobních preferencích a stavu skladu. Osobně volím AUG, má větší  volnost pohybu, pomaleji se opotřebovává a dostřelí dál, nevýhodou je menší poškození a dražší munice.

Výhodné mohou být dvojice postav SKS + AK anebo AUG +M4, případně Groza + VSS. Můžete si vypomáhat municí.

Velice účinnou zbraní mohou být pistole (aspoň do nástupu mutantů-vrhačů), v podstatě libovolné. Jen berettu bych doporučil spíše pro lidské skupinky a hlavně pro pistolníky s vyšším skillem a perky na přesnost. USP či Magnum poslouží velmi dobře, Desert nadělá velkou paseku, ale má jen 2 rány (ovšem zase sežere nejméně munice :D).

Proti krabům jsou výborné i kontaktní chladné zbraně, zajímavou může být třeba mačeta se třemi útoky na tah. Výborný je i nůž, kterým můžete pomalu osekávat dotěrného pronásledovatele. Naopak rychlé řešení může být vylepšený hasák. Opět se může změnit příchodem vrhačů. Výhodou je lehká postava bez munice, se spoustou místa pro lékárničky či krystaly.
Doporučuji vybavit nějakou z chladných zbraní všechny snipery, při zablokování postavy vám dá šanci na prosekání.

Těžké zbraně, univerzální spas je možné v lidských skupinách nahradit i shotgunem, který bude mít z těsné blízkosti výhodu rány navíc. Pokud máte pozorovatele, můžete naopak využít TOZ, který je lehký a úsporný na munici, ale jen pokud unesete ještě shotgun/spas jako sekundární zbraň. Teoreticky i M60 - pokud budete mít rozhled anebo si dokážete mutanty cíleně přitáhnout po skupinkách.

Vrhací zbraně jsou minimálně stejně nebezpečné, jako v běžných bitvách. Na mutanty se sice díky své ceně příliš nevyplácí, proti soupeřům je oceníte.
Na normální protivníky je vynikající Groza, případně postačí i granáty.
Překvapivě dobře použitelné je i RPG, je však nutné si dávat pozor na ohrožení vlastních postav kvůli odchylkám v trajektorii granátu, ovšem působená škoda je opravdu drtivá. RPG se mnohem více hodí pro nájezdníka. Likvidace poraněné skupinky vracejících se horníků na ploše pár kroků před výtahem může být dílem jediného výstřelu. Poté už následuje klidné dělení kořisti a případné dotěžení do maxima - hmotnost RPG raidera netrápí tolik jako horníka, pro kterého je asi lepší volbou Groza.
RPG má z vrhacích zbraní největší výhodu v laciné a snadno dostupné munici a spotřebě AB, díky tomu se s ním dá na šachtě dobře cvičit skill (pouze proti lidskému soupeři a je třeba vítězit :D). A trefovat se.

Štít, sponkovačka či kladivo?
Na to si musíte odpovědět sami. Pokud dáváte přednost manévrovatelnosti, pak bude váš šrek mít pouze štít anebo sponkovačku a zbroj do maximální nosnosti, tzn. lehčí kusy pro nižší úrovně a neúplnou.
Pokud vám nevadí přetížení - nepoužíváte šreka jako průzkum, ale spíše jako tank, pak na něj můžete naházet plnou zbroj a zbyde i místo na lékárničky. Ovšem půjdete pouze 11AB.
Osobně používám pouze štít (+médium tělo a legy+obvaz), mám tři útoky a dva kroky na přesun k soupeři či odstup. V této variantě je šrek nejlepší proti mutantům. Nepotřebuje munici a když to situace umožňuje, můžete i ušetřit štít a praštit si pouze pěstí.
Proti lidem pak většinou slouží jako osvětlovač, volavka anebo blokuje, chybějící sponkovačka je sice občas znát, ale jde to i bez ní.

Šrek s kladivem (a kruhovým útokem) je dobrý jako zbraň hromadného ničení mutantů.


Výstroj

Lepší volbou jsou SE zbroje, zvláště pokud si berete více lékárniček. Pak totiž můžete inkasovat opravdu značná poškození a po  bitvě zjistíte, že jste přišli o zbroj. U SE verze ji následně najdete v inventáři a postačí ji opravit.

Nosič
Na šachtě 4-6 není potřeba dosahovat limitů možné zbroje u žádné postavy a u nosiče opravdu oceníte lehké HC kusy. Osvědčená  kombinace pro všechny, kdo zápasí s přetížením - HB helma, HC tělo, HC nohy. Zbroj za 184 v základu. Prozatím se dají i celkem  levně sehnat zajímavé kousky v tržnici, třeba HC SE+8 za 35.000kr. Samozřejmě stejně dobře poslouží i obyčejné verze a vylepšené  někam na +2/+3. Za ušetřené kredity můžete postavě koupit buď perk na vyšší zbroj anebo na nosnost.
Postava se 4 perky na sílu unese na 4lvl 1470 jednotek, samotná zbroj HB63/HC80/HC41 váží 150jednotek, hravě tedy poberete všech 1000 krystalů a budete mít přetížení pouze -3AB.


Průzkumník
Buďto pes, šrek se štítem anebo člověk v co nejlepší zbroji a s nějakou kontaktní zbraní  (Shotgun/Spas/AK/Beretta/mačeta/nůž/hasák). HB anebo i tank (zvláště pokud používá mačetu/nůž/hasák). Lékárničky je možné dobrat  od střelce anebo nosiče.
Vynikající variantou je pes, který má perky léčení na maximu a SE zbroj.
Průzkumník by měl zakončovat útoky a likvidovat postavy soupeře, aby získal větší rozsah viditelnosti.


Střelec
Průměrná zbroj, dostatečná palebná síla, hodně munice a lékárniček. Jako armor se hodí FEA, jinak asi HB případně nějaký mix HB/HC.


Mapa typ2. Pokud postavíte postavy na pole s křížky, prakticky zablokujete možnost doběhu v jednom tahu (homerun). Jako horník můžete skoro vždy čekat soupeře minimálně na žlutém křížku. Sniper či RPG dole u stěny pomáhájí tuto situaci řešit ).

__________________

Herní taktické varianty

(Platí do zavedení noktovizorů a Vrhačů!!)

Obíhačka
Pokud z nějakého důvodu nechcete mutanta zabíjet (je poslední a nechcete riskovat ukončení hry -raider; nemáte/nechcete plýtvat  ammo či získávat xp; chcete jej odvést z dosahu vrtu, nosiče či raněného) je možné ho vodit za sebou prozkoumanou částí šachty.  Ideálně tak, abyste jej nedovedli ke zbývajícím raněným/těžícím/ustupujícím postavám.
K bezpečnému obíhání potřebujete mít alespoň 12AB na tah!
Pokud obíháte šrekem, mutant bude mít výhodu jednoho kroku navíc. U nepřetíženého člověka to bude 15/15, pes bude mít výhodu 2AB  a pokud dojde mutant až těsně k němu může tedy i kousnout a bezpečně odejít. Podobně člověk může použít třeba nůž, USP či Berettu  a ustoupit o 11 polí, tak aby mutant již neměl potřebných 5 AB k útoku.
Dávejte si pozor hlavně na:
- případné zkratky, které by mohl mob využít
- vstup do neprobádané části, kde by vás mohli napadnout další mutanti
- postavení na konci tahu, abyste neskončili např. ve slepé uličce nebo jiném zablokovatelném místě !!


Dodávka
Varianta obíhačky, zvláště v provedení horníka. Jen pro otrlé a zkušené hráče, ideálně se psem a sniperem.
Na postavu (psa) nabalíte alespoň 3 mutanty, které následně vodíte dokola relativně blízko pozice, na které přípravíte léčku na  raidera. Jakmile se dostaví nájezdník a lokalizujete ho, přivedete mutanty a předáte mu je - postačí projít skrze anebo kolem  jeho postav tak, aby zůstaly mutantům o pár kroků blíže než vy.
Pokud stojí jen trochu nešikovně anebo máte mutantů v dodávce nadbytek, dojde obvykle k zablokování minimálně jedné z jeho  postav, kterou mutanti obklíčí. Následně můžete buď pálit zdálky na "zajatce" anebo palbu naopak soustředit na některou volnou  postavu.
Jde o velice zábavnou, ale samozřejmě i značně riskantní taktickou akci. S vyšším počtem mobů ve vláčku narůstá i riziko  vlastního obklíčení a je tedy třeba velice pečlivě promýšlet trasu výletu a koncové body v každém tahu především.


Noha ve dveřích
Častěji použijete jako nájezdník, ale může se hodit i horníkovi (poté co jste zlikvidovali raidera). Používáme pokud máme hodně  opotřebené postavy a neznámý počet mutantů stále v šachtě.
Přetížená a často i raněná postava se soupravou si po vytěžení vrtu stoupne na odchozí pole vyčištěného východu a zbývající  postava/vy vyráží na pomalý průzkum zbytku šachty. Snaží se hlavně o nalezení dalšího vrtu, ideálně bez kontaktu s mutanty.
Pokud se po cestě podaří zabezpečit další východ, je možné postavu se soupravou přesunout do nové pozice (a ušetřit tak nutné  kroky k později objevenému vrtu).

Když dojde ke střetu, pak můžete buď:
- rozjet obíhačku (případně i tak, že moba přitáhnete na dostřel postavy ve dveřích)
- mutanta zabijete a pokračujete v postupu
- mutanta zabijete a raději rovnou ukončíte hru odchodem postavy ve dveřích (pokud u sebe má větší množství krystalů a mutant byl  poslední)
- mutant zabije, zablokuje anebo výrazně poraní vaši předsunutou postavu, postava ve dveřích odchází

Jestliže se průzkumníkům podaří najít vrt a oblast je čistá, postava ze dveří se přesouvá k vrtu.


Homerun
Spíše pro horníky, ale občas se hodí i raiderovi.
Postava se soupravou se musí dostat do pozice umožňující v následném tahu bezpečný doběh na odchozí políčko výtahu.
Nájezdník sice nemůže zablokovat všechna odchozí pole, ale může zaclonit různé uličky, průchody mezi vozíky a podobně a donutit  vás k delší trase, je proto lepší si buď ověřit jeho pozice anebo počítat s 3-4 kroky navíc.
Předem je potřeba předat co největší zátěž další postavě, kterou můžeme v klíčovém tahu předhodit soupeři - bude sice těžce  přetížená, ale má hlavně úlohu volavky, takže ji postačí i 6 AB.
Jakmile jsme na startovním políčku, předhodíme soupeři klidně i obě zbývající postavy. Nebude mít čas jít hledat nosiče ani mu  blokovat cestu.
V ideálním případě se snažíme jít zbývajícími postavami z jiného směru než odkud v dalším tahu poběží nosič. Občas je dokonce  možné dostat do "homerun" pozice všechny postavy, případně některou dostat do klíčového místa a zabránit tak jeho ucpání  soupeřem. Občas jej dokonce můžeme zablokovat sami a znemožnit mu tak pohyb a odhalení nosiče.
Soupeř sice může některou/obě z nastrčených zlikvidovat, ale nosiče by vůbec spatřit neměl. V posledním tahu pak proběhnete mezi  postavami soupeře a odmáčknete odchod.
Poznámka: S úspěchem jsem takto unikl s nalezenou (ukrytou) soupravou i velmi silnému horníkovi z top klanu. Sice jsem mu se  štěstím zabil výstřelem z RPG dvě postavy, ale moje dvě byly těžce raněné s normální viditelností a jeho zbývající plná zdraví s  +1 viditelností a FEASE+Aug +15. Jednu jsem nechal padnout a druhá mezitím s -6AB "spurtovala" k nejbližšímu čistému exitu :).


Volavka
Postava vysunutá před moby/soupeře, určená k nalákání do požadovaného místa. Ať už kvůli likvidaci anebo svedení ze směru.

Brzdař
Postava, která má za úkol libovolnými prostředky zpomalit postup mobů či soupeře. Může tedy k soupeři dotáhnout vláček mutantů,  ucpat mu uličku/prostup anebo jej jen stáhnout ze směru. Poslední variantou je hrdinská smrt, pro kterou se také snažíme nalézt  vhodné místo.
Nezapomeňte na menší poškození (a větší šanci na minutí) podél překážek a u rohů. Pokud má soupeř zbraně s dostřelem x/7/8/9  polí, posuňte se aspoň o krok za tento dostřel, každý výstřel je znát. Proti sniperům bohužel pomůže jen překážka, někdy by to  však znamenalo, že soupeř může proběhnout kolem a útočit na unikající postavy (namísto na Brzdaře).
Někdy je vhodnější naběhnout přímo k soupeři (zvláště pokud ho tak můžeme zablokovat) a připravit jej tak o AB, které ztratí  likvidací Brzdaře. Osobní přístup si zaslouží především snipeři a RPG.


Řetěz
Klasická záležitost. Postavám na sousedním políčku můžete buď předávat potřebnou výbavu, například lékárničky raněnému anebo  odebírat přetížení. Pokud na vás nastoupí opravdu silný soupeř a vaše postavy rychle přichází o zdraví, je čas uvažovat o úprku  do bezpečí. Jednou z vítězných variant může být i Řetěz. Pokud se vám povede postavy natáhnout v trase k východu a přetížený  nosič zůstane někde uprostřed či na konci skupiny, je možné si pomocí klávesy "x" přehodit předměty, včetně soupravy s krystaly.
Předem si dobře spočítejte kroky a potřebné AB, nezapomeňte odečíst alespoň 3AB, které padnou na přetížení a 2AB stojí každé  předání. Platí předávající postava. Dobře si tedy rozmyslete, kdo bude mačkat "x" a ztratí 2AB.
Ve zkratce, postava A ujde řekněme maximum kroků (aby byla co nejvíce z dohledu soupeře) - následně předá soupravu postavě B a  zároveň od ní přebere nadbytečné těžké vybavení. Postava B ujde své kroky s rezervou 2AB, které zaplatí za předání postavě C.  Opět předá soupravu a přebere zátěž. Navíc zůstane relativně poblíž postavy A.
Postava C nyní o zlom krk vyráží k východu, v optimálních případech tak během jednoho tahu může souprava být i o 25 polí dále.
Postavy A a B následně přechází do obrany a zdržují postup soupeře, případně se jej snaží zmást pohybem v úplně jiném směru, než  prchá C.

Podobně můžete třeba dopravit obklíčenému šreku kladivo (pokud má nosič dostatek místa může vzít i tuto zbraň). Šrek přijde o 3AB  za přetížení, 2AB za přiřazení a zbyde mu 9AB na kruhový úder - je tedy nutné aby "x" stiskla předávající postava/nosič.

Mapa typ1 - velká předsíň. Past na raidera.

Past
Z hlediska připravené pasti je ve výhodě horník. Nemusí začít s těžbou, ale naopak si může vyzvednout vrták (anebo pouze otevřít  bednu) rozestavit postavy a vyčkat na raidera. Má více možností. Raider může past nachystat jen tehdy, pokud dorazí včas k výtahu  a horník ještě někde těží.
Hodně záleží na rozložení mapy. Při budování pasti zbytečně nelákáme moby zpoza hranic pokrývané oblasti, projdeme si pouze horní  okraj jako místo našeho eventuálního přeskupení. Pokud se objeví mutanti můžeme je zlikvidovat nyní, bez rizika, že na nás  později vpadnou zároveň se soupeřem.

Základní postavení na mapě typu 1 je na ploše před výtahem.
Horník buduje past primárně na směr od nejbližšího, spodního, vchodu. Odtud se většinou vyřítí nájezdník.
Postavy rozestavíme zhruba do trojúhelníku. U výtahu zůstane sniper (nejlépe Aug) anebo RPG, dolů do rohové chodby postavíme  automat/těžké a k prostřednímu průchodu si stoupne průzkumník. Velkou roli hraje rozhled průzkumníka, pokud je to člověk bez  noktovizoru, pak je zde určité riziko nespatření soupeře hrajícího šrekem/psem. Proto by měl vidět na spodní okraj mapy a ve svém  tahu pak kontroluje střední chodbu.
Výhodou horníka je nezabezpečený postup raidera, který běží, aby stihnul výtah. Často tak naběhne postavou do pokrytého prostoru  a po odhalení obvykle inkasuje aspoň 4 útoky hned v prvním tahu.

Past sklapla.

Pokud se nedostanete do kontaktu během 2-3 tahů od vstupu nájezdníka, pak postupuje pravděpodobně od jiného vchodu (někdy to může  být okamžitě zřejmé z výpisu battlelogu). V takovém případě je potřeba přeskupit postavy.
Spodní automat se postaví na místo průzkumníka, který začne pokrývat horní přístupy. Sniper/RPG si stoupne tak, aby měl šanci  útočit na průchody a případně i centrální chodbou vpravo.
Tato varianta již dává raiderovi větší šance na úspěch.

Raider buduje past před výtahem podobně, jen musí horníka čekat ze všech stran a nemůže spoléhat na jeho zbrklost. Výhodou může  být přetížení postav.

Na mapě typu 2 je situace o něco složitější, tunely ústí poměrně blízko po obou stranách centrální chodby. Odbočka dolů jde  poměrně dobře pokrýt průzkumníkem, ale za roh už se špatně střílí. Výhodou je poměrně snadné zablokování nejkratší cesty k výtahu  (pokud jste raider), postačí jedna postava na správném místě mezi vozíky a dobíhající hned potřebuje tah navíc.

Pokud stavíme jako horník past před výtahem s úmyslem nejdříve zlikvidovat nájezd, je na vyšších levelech (10+) možné i přetížení  lékárničkami/municí/raketami a jejich odložení do bedny u výtahu. V průběhu boje je pak můžeme odebírat a distribuovat mezi  postavami.

Mezi horníky se poslední dobou stává oblíbenou i past přímo na spawnu raidera. Existuje teorie, podle které se nájezdník spouští  do dolu vchodem poblíž horníka (imho blbost, protože leckdy je horník u výtahu a vás to hodí až k nejvzdálenějšímu vchodu).  Zvolíme si některý z vchodů, třeba nejbližší výtahu, rozestavíme postavy a odklikáme tahy. Šance na raidera je 1:3. Po načtení  buď naskočí přímo k nám, a pak záleží hlavně kdo z hráčů má výhodu tahu, anebo nikoli. Pak se můžeme vrátit k výtahu a počkat si  tam, anebo vyrazit k centrální chodbě a počíhat si na něj cestou či mu vpadnout do zad.

Raider nedorazil z červného směru, ale od vzdálenějších vstupů. Připravené přeskupení postav vše vyřešilo.


Odhoď-seber
Pokud jste v kontaktu se soupeřem (a především moby) a je vám jasné, že v dalším tahu se vaše PŘETÍŽENÁ postava stane cílem  útoků, na konci svého tahu stojíte v relativně správném místě a zbývají vám minimálně 2AB ( - tzn. mohli byste udělat ještě  kroky, ale vaši situaci by to nijak zásadně nezlepšilo.). V takové chvíli můžete odložit soupravu a zbavit se přetížení. Můžete  zůstat stát na batohu a bránit tak jeho snadnému ukradení.
Bez přetížení získáte zase svůj plný počet AB a pokud přežijete útok, můžete tedy buď zaútočit maximálním počtem AB, či svítit a  léčit se, anebo prostě opět sebrat batoh a zkusit odejít zase o kus dále.
Případně můžete batoh sebrat jinou postavou a podobně.
Odkládat můžete i některé jiné předměty, nesmí však mít ukazatel stavu (sub, rakety, náboje, léky).
Běžné předměty ztratí polovinu svého stavu každým položením !!
Navíc odložené věci může soupeř klidně zvednout a přivlastnit si je. V případě krystalů o nic nejde, odložené zbraně nebo zbroje  však určitě zamrzí.

Sprint
Varianta pro slabší postavy bez perků na nosnost a pro případ, kdy najdeme vrt již v brzkých tazích a máme vyčištěnou cestu zpět  k výtahu. Ideální pro dvouvrtné mapy s vchody dále do vrtu. Využívá Řetěz.
Po nalezení vrtu zapíchneme vrták a začneme těžbu. V dalším tahu postavíme všechny postavy na trasu k výtahu co nejdál od vrtáku  a dva běžci si odloží veškeré předměty k poslední postavě. Ta se následně začne courat zpět, anebo zůstane poblíž místa předávky.  V dalším tahu se jeden nosič vrátí až k vrtu a kontroluje těžbu, druhý naháč se postaví na místo předání - cca 10 polí od vrtu.  Třetí, přetížená postava se může buď stahovat k výtahu nebo také čekat u místa předávky a případně naskočit do role Brzdaře.
Těžit můžeme buď celý vrt, nebo jen část, která nám přijde bezpečná. Záleží na tom, kolik tahů hry již proběhlo celkem. A  samozřejmě jen do vstupu raidera.
Poté nosič sebere vrt a běží, na předávce jej přebere druhý naháč a běží také. Třetí postava přistoupí k nosiči a předá mu jeho  výstroj, pokud jste si rozestavení udělali na 10.poli a ponechali nosiči 2AB, pak se ještě může i ustrojit. Máte tedy dvě  oblečené a vyzbrojené postavy zhruba 10 polí od vrtu a třetí na útěku, asi někde na 17.-20. políčku.
Následně stahujete přetíženou postavu s vybavením a nosič má buď stejnou rychlost, anebo běží napřed k výtahu. Poslední postava  může být klidně o 10 polí pozadu a případně brzdit nájezdníka. Pokud vše běží OK, doběhne nosič k výtahu, jeho vybavení dorazí o  chvíli později a zadní voj v dalším tahu. Následně je možný postup níže.

Ukončete nástup
Pouze pro horníka a vždy je potřeba mít natěženo alespoň několik krystalů a přivolaný výtah :).
Postava s krystaly stojí těsně u výtahu, ostatní mohou být rozptýleni na ploše před, nejlépe však na doběh.
Po vstupu nájezdníka sledujete battlelog a máte na výběr:
a) okamžitý odjezd
b) snažit se lokalizovat raidera a zahájit výcvik granátníka
c) vyčkat, lokalizovat raidera a následně ho zkusit přemoci

Varianta A je jasná.

Varianta B spočívá v celkem vysoké šanci na vítězství (pokud hra nespadne, bug neukončí těžbu anebo vás raider hromadně  nezlikviduje v jediném tahu). Doneseme krystaly až k výtahu a tam je případně odložíme na zem (POZOR, nezapomeňte na ně :D!!),  tím nosič odlehčí a je schopen boje s plnými body a zbrojí. Rozestavíme skupinu do vhodných postavení (podle typů postav/zbraní).  RPG a sniper zůstávají obvykle poblíž výtahu a krystalů, třetí postava je vysunuta jako pozorovatel a ukryta. Po vstupu raidera  má za úkol jej lokalizovat. Následuje palba z RPG a případná dorážka sniperem - zde hodně záleží na vzdálenosti cíle a hlavně na  tom, jestli musíme uhnout z dráhy rakety anebo může pozorovatel zůstat na místě a svítit oboum distančním postavám. Poté podle  vývoje situace, buď odjíždíte a kontrolujete získaný skill, anebo můžete odložit variantu B a plynule přejít na C.
Nedávno pravděpodobně došlo k úpravám vzorce na skill a granáty nyní zvyšují dovednost POUZE při poškození/zásahu postavy, roli  tam asi hraje i velikost poškození, takže je lépe mířit do hloučku postav. Při minutí a nezpůsobení škody bývá skill i při  vítězství pouze 0 - 0.02 jednotek.
Je dokonce možné, že přírůstek skillu záleží i na přesnosti zásahu, jak by se to počítalo v případě, že míříte daleko za cíl  (díky překážce hned za cílem), zatím není jasné.

Varianta C, počkáme a uvidíme. Začátek je stejný jako u B. Někdy už battlelog napoví, že soupeř je slabý a bude buď raněný anebo  léčený. Jindy je zřejmé, že jde o silného hráče. Pokud se vám nebude dařit, sebereme ze země krystaly a odjíždíme. Pokud se  raider ukáže jako slabý anebo vám štěstí přálo, likvidujete nájezd a jdete vytěžit zbytek dolu.

__________________

Varování:

Šachty na vyšších levelech jsou mnohem těžším oříškem než na 4-6. Pokud budete přecházet na další úroveň, začněte raději nejprve s těžbou.

Doporučení:

Pokud se vám i třeba nechtěně podaří odhalit zatím neaktivního mutanta, pamatujte si jeho pozici na daném typu mapy! Mobové se loadují prakticky na stále stejná místa. Posléze se jim tak můžete celkem snadno vyhýbat, anebo na ně naopak útočit větší silou. Předem si rozestavíte postavy těsně za potřebnou hranící, poté jedna posvítí a ostatní z dálky ničí.

Pokud hrajete s vyšší viditelností (pes/šrek s helmou či postava s více killy soupeře) a máte v šachtě mutanty, můžete zkusit jejich cílené objevování.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zcoit © 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode